Dezvoltare personală

Care-i diferența între un compliment și lingușire?

compliment sau linguseala

Diferența-i în intenție. Iată ce zice Dale Carnegie:

Complimentul e sincer, lingușeala e nesinceră. Complimentul vine din inimă; lingușeala vine doar din gură. Complimentul este altruist, lingușeala-i egoistă. […] Lingușeala-i laudă ieftină. Lingușeala-i când îi spui cuiva exact ce crede despre el însuși.[…] Dar un compliment este o scânteie de recunoștință. […] Este un mod de a arăta că apreciezi cu adevărat.

Iar aprecierea-i importantă atât pentru oameni, cât și pentru animale. Reușești să educi cu mare ușurință un câine, folosind aprecierea. Recompensând câinele când face ceva care-ți place. La fel și cu un copil, ca și cu un adult.

Suntem cu toatele dornice de apreciere. Nimeni nu vrea lingușeală. Ok, poate unele persoane sunt atât de disperate după un semn de atenție, încât or s-accepte până și lingușeala.

E ușor să apreciem. Trebuie doar să mutăm reflectoarele de pe noi, să le-ndreptăm spre ceilalți. Și-atunci observăm lucuri pe care le apreciem și pentru care putem să oferim complimente.

În plus, când muți reflectoarele spre alții, poți să te bucuri de-un moment de liniște. Autocriticul te lasă-n pace în timpul ăla-n care n-ai reflectoarele pe tine.

 

Ce părere ai despre complimente? Îți place să primești complimente, oferi complimente? Știi să recunoști dacă cineva încearcă să te lingușească? Răspunde-mi în comentariu, aici mai jos, jos, jos, jos de tot.

 

Ți-a plăcut articolul ăsta? Da? Atunci fii generoasă cu prietenele tale și trimite-l și lor!

De asemenea, înscrie-te pe liste mea de e-mailuri ca să fii mereu la curent când public un nou articol, și cu alte noutăți despre care nu vorbesc pe blog.

 

xoxo,

Alexandra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s