Dezvoltare personală

Ba da, cu o floare SE face primăvară

beach echinoderm marine fauna outdoors
Mulțumesc pentru fotografie lui Pixabay de pe Pexels.com

Știi proverbul ăla, „cu o floare nu se face primăvară”?

Ei bine, pe mine proverbul ăla mă scoate din sărite. Nu știu cine l-a inventat. Darth Vader? Manipulatorii de populații? Voldemort?

N-are importanță. Ce-i important, e că te face să te simți că nu contezi. În traducere liberă, poți tu să te zbați, să te tăvălești pe jos, să strigi. Nu face nici o diferență.

Și asta pur și simplu nu-i adevărat. Tot ceea ce faci are un impact. Poate nu-l vezi tu la momentul respectiv. Dar undeva, cândva în lumea asta, face o diferență.

Am să-ți spun povestea cu stele de mare, adaptată după Loren Eiseley.

Un om se plimba pe plajă într-o dimineață, după o furtună. Din depărtare vedea pe cineva care parcă dansa. Apropiindu-se, și-a dat seama că-i de fapt un bătrân care aduna stele de mare, și le-arunca înapoi în ocean.

„Domnule, de ce arunci stelele de mare-n ocean?”, l-a-ntrebat el.

„Soarele e sus pe cer, iar mareea o să coboare-n curând. Dacă nu le arunc în ocean, or să moară”, i-a răspuns bătrânul.

„Dar, domnule, nu-ți dai seama că-s kilometri și kilometri de plajă, mii de stele de mare? Nu face nici o diferență ce faci matale-aicea.”

Bătrânul l-a ascultat, apoi s-a aplecat din nou, a luat înc-o stea de mare, și-a aruncat-o-n ocean.

A făcut o diferență pentru steaua aia.

În fiecare zi vedem cu ochii noștri cum o singură persoană face o mare diferență. Nu tre să fii Oprah, Rihanna, Papa de la Roma, sau președintele galaxiei, ca să conteze ce faci. Tu contezi. Acțiunile tale contează. Nu te lăsa păcălită de fataliști. De cei care zic, „Eeei, vezi-ți tu de treabă, cu-o floare nu se face primăvară. N-are nici un sens să te strofoci.”. Dacă contează pentru tine, dacă face-o diferență pentru o singură persoană, se merită efortul.

 

Ce crezi despre asta? Ți s-a-ntâmplat vreodată să faci ceva care toată lumea-ți zicea că nu se merită, că nu face nici o diferență? Povestește-mi în comentariu, aici, mai jos, jos, jos de tot.

 

Ți-a plăcut articolul ăsta? Mie da. Dacă ți-a plăcut și ție, nu ezita să-l împărtășești cu prietenele tale.

De asemenea, înscrie-te pe lista mea de e-mailuri ca să primești un e-mail de fiecare dată când public un nou articol, plus noutăți despre care nu vobresc decât prin e-mail.

 

xoxo,

Alexandra.

P.S.: Am aflat cine-a inventat proverbul. Vine de fapt dintr-o fabulă de-a lui Esop, „Tânărul prodigios și rândunica”. Stai așa că ți-o povestesc.

Un tânăr prodigios, după ce și-a mâncat tot patrimoniul, nu mai avea decât o haină. La un moment dat, a văzut o rândunică pierdută. Crezând c-a venit primăvara, și că nu mai are nevoie de haină, s-a dus și-a vândut-o și pe ea. Pe urmă, vremea rea și frigula s-au întors. Și mergând, a văzut rândunica moartă de frig. „Nefericito”, zise el, „ne-ai pierdut pe amândoi, și pe tine, și pe mine” .

De la fabula asta a ieșit proverbul, care este internațional: „Cu o rândunică nu se face primăvară”. Și care-n limba română e „Cu o floare nu se face primăvară”. Și care se folosește-n România cu un sens cu totul și cu totul diferit de intenția fabulei. În fine, de-acum încolo, o să putem să-l folosim cu sensul său adevărat.

 

2 gânduri despre „Ba da, cu o floare SE face primăvară”

  1. Ah, urata vorba. In realitate nu am privit-o niciodata din perspectiva asta . “Cu o floare nu se face primavara”… Dar inteleg punctul tau de vedere. Eu nu cred ca spune ca esti un nimic si oricum nu conteaza ce faci. Cred ca spune ca e un inceput dar nu e un intreg, ca trebuie continuat si nu lasat asa doar cu un inceput. Ca trebuie inaistat, aprofundat.
    Cat despre lucrurile pe care le facem, hai sa plecam de la premiza ca nu suntem facuti ca sa salvam planeta/omenirea/universul. Si ca orice lucru pe care il facem, nu il facem pentru a multumi pe cineva sau psntru a primi confirmari de la cineva sau pentru a indeplini cuiva ceva. Pana la urma ceea ce facem facem pentru noi insine, pentru imbunatatirea calitatii vietii pe care o ducem si pentru hranirwa sufletului nostru. Asa ca hai sa nu ne uitam peste umar cand facem un lucru. Hai sa il facem pentru sufletul nostru si eventual si al celui pentru care am facut ceva.
    😘😘😘

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s