fucked up
Dezvoltare personală

Cum să-ți ierți părinții?

Dacă viața ta-i dată peste cap din cauza părinților tăi, și-ți e dificil să-i ierți, citește mai departe.

Într-una din zilele astea, am auzit de mai multe ori melodia lui Kelly Clarkson, „Piece by piece” (în traducere „Bucată cu bucată”). Cum știi, îmi place la nebuneală karaoke, așa că m-am dus pe Internet să caut cuvintele, ca să cânt în același timp cu melodia.

Am fost uimită când mi-am dat seama despre ce vorbește ea de fapt. N-am fost niciodată atentă la cuvintele cântecului, dar de data asta, le-am ascultat cu-adevărat.

Vorbește despre faptul că tatăl ei și-a părăsit familia când avea ea șase ani. Pe urmă, când s-a facut ea mare, s-a dus să-l vadă. Dar el n-a vrut s-audă de ea. Mai târziu, bine-nțeles, Kelly a devenit celebră și-a câștigat mulți bani. Atunci, taică-su a vrut să vină din nou în viața ei, ca să-i ceară bani. E-ntr-adevăr, o poveste dureroasă, incontestabil. Nu-i doresc nimănui să sufere-n halul ăla.

Femeia asta se plimbă prin viață cu o rană deschisă. Și vorbește despre rana asta tuturor care vor s-audă. Am ascultat mulți participanți la „The Voice”, care-au interpretat cântecul. Fiecare din ei a recunoscut că se identifică cu durerea ei. Că și ei suferă, la fel ca ea. Și când a făcut Kelly parte din juriu, se vedea pe ea că încă suferă.

Slavă Domnului, nu toți părinții fac greșeli la nivelu’ ăsta. Dar, ce urmează să-ți spun, e pentru toate Kelly Clarksonele din toată lumea. Inclusiv pentru tine, dacă încă suferi din cauza părinților tăi.

Unul din citatele mele favorite vine din cartea lui Jen Sincero „Ești cel mai tare” (titlu original „You are a badass”). L-am tradus aici pentru tine.

Nu-i vina ta dacă ești dată peste cap. E vina ta dacă rămâi dată peste cap. Dar fundația „datului peste cap” e ceva care ți-a fost transmis din generație-n generație în familie. Ca un fel de blazon, sau o rețetă bestială de turtă de mălai.

Toți facem greșeli. Logic, suntem oameni. Dacă-mi învinuiesc părinții pentru toate relele care mi s-au întâmplat în viață, am satisfacția că nu-i vina mea pentru nimic din ce mi se-ntâmplă. Deci am dreptul să-mi plâng de milă și toată lumea trebuie să-și arate compasiunea față de mine. Biata de ea, sărăcuța, ce părinți de &%@!#

Și pot să-mi continui viața așa, umblând cu rana deschisă, arătând-o la toată lumea. Sau, oricum, la cine vrea să m-asculte și să-i fie milă. Drama, drama, drama. Îți garantez că o viață trăită așa, e o viață nefericită.

Sau, pot să recunosc că da, poate că părinții mei au greșit. Dar, acum sunt adult și sunt capabilă să decid eu însămi de modu-n care-mi trăiesc viața. Acum sunt eu responsabilă de propria mea fericire. Nu mai am dreptul să-i țin responsabili pe ei, n-am dreptul să țin responsabil pe nimeni de fericirea mea. Nici pe părinții mei, nici pe iubitul meu, nici pe câinele meu, și nici pe altcineva.

Și părinții mei sunt tot niște oameni. Și poate și ei au fost dați peste cap de părinții lor, care au fost dați peste cap de părinții lor, care au fost dați peste cap de părinții lor, și tot așa, generații peste generații. Nu-i vina nimănui. Dar ciclul ăsta vicios trebuie rupt la un moment dat.

Deci ce-i de făcut? Primul pas e să recunosc: „Eu sunt responsabilă de fericirea mea”. Pe urmă, să continui să merg pe drumul ăsta, de creștere personală, în fiecare zi.

 

Acum, aș vrea să primesc vești de la tine. Spune-mi, ce părere ai despre toată chestia asta cu transmisul din generație-n generație?

 

Ți-a plăcut articolul ăsta? Da? Împărtășește-l cu prietenele tale 💖

 

Și nu uita să te-nscrii pe lista mea de e-mailuri, ca să fii mereu la curent când public un nou articol. Iar unele lucruri, nu le transmit decât prin e-mail.😉

 

xoxo,

Alexandra.

 

1 gând despre „Cum să-ți ierți părinții?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s