Dezvoltare personală

Cum să găsești un mentor

Ți-ai dorit vreodată să ai pe cineva care să-ți dea exact sfatul potrivit, la momentul potrivit, atunci când ai nevoie? Cineva care știe lucruri de care tu nici măcar n-ai auzit? Care-ți deschide ochii, te-ncurajează și te ajută să ai succes? Un adevărat mentor?

Toți oamenii de succes subliniază că e esențial să ai mentori. Că n-ai nici o șansă să reușești în viață fără mentori. Așa-i de important.

Dar de unde-i iei? Unde-i găsești? Că doar n-or fi umblând pe stradă precum soldurile la pantofii de catifea cu diamante. Eu una, prima dată când am auzit asta, mi-am zis: „Fugi măi de-aici cu mentorii tăi! Ăstea-s chestii pentru cei sus puși, care au deja tot ce vor de la viață. Care umblă la costum cu cravată și-i așteaptă șoferu-n fața palatului. Ce-mi vorbești tu nia, femeie obișnuită, din popor, de mentori.”

A doua oară când am auzit de mentori, la fel. Ce-mi zici tu nia de mentori? Dar cu mai puțină-nverșunare. A treia oar-am început să-mi pun întrebări și să caut. Și căutând, am aflat că mulți dintre ăștia pe care-i așteaptă șoferu-n fața palatului, au început de la zero. Și c-au ajuns unde-au ajuns, în mare parte, datorită mentorilor.

Și căutând, am învățat că-n jurul nostru-i o abundență de mentori. Ușor de găsit, la-ndemâna oricui.

De exemplu, unul din mentorii mei e Zig Ziglar. Scriitor, om de vânzare și vorbitor motivațional de excepție. Îl ascult aproape-n fiecare dimineață. Da, știu, a murit de-o bucată bună de vreme. Nu mă-ntâlnesc cu el în persoană 😉 Îl ascult pe smarfon.

Vezi tu, care-i treaba cu mentorii. E esențial să-ți alegi mentori ca să ai succes în viață. Dar nu-i musai să fie contemporani cu tine. Și nu-i musai să-i întâlnești în carne și oase. Cărțile, înregistrările audio și video îți dau acces la sfaturile mentorilor tăi, indiferent dacă-s în viață, sau dac-au trăit acum o mie de ani. Ai acces la munca lor cea mai aleasă, cea mai bună.

Acestea fiind zise, mentorii sunt și ei tot oameni. Deci nu poți să te-aștepți de la un singur mentor, să-ți dea sfat despre toate domeniile vieții. Până și Mahatma Gandhi, om admirat universal, a fost crud cu soția și copii lui. N-aș vrea sfaturi despre armonia-n familie de la el. Dar aș putea să-nvăț de la el o grămadă despre drepturile civice. Nimeni nu-i perfect. Așadar, alege-ți unul sau mai mulți mentori pentru fiecare domeniu din viața ta în care vrei să ai mai mult succes.

 

Acum, aș vrea să știu, ce părere ai despre mentori? Ai mentori, n-ai mentori, vrei să-ți găsești mentori? Răspunde-mi în comentarii, aici mai jos. Sunt curioasă să aflu 😊

 

Ți-a plăcut articolul ăsta? Împărtășește-l cu prietenele tale și nu uita să te-nscrii pe lista mea de e-mailuri ca să fii mereu la curent când public un nou articol.

 

xoxo,

Alexandra.

 

 

 

 

1 gând despre „Cum să găsești un mentor”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s