❤️🌍

Alternative la Google, Yahoo, Bing – Nr. 2 din seria „Nimic de ascuns”

Vrei să-ți faci căutările pe Internet liniștită, fără să te simți spionată, urmărită? Citește mai departe.

Cum e vremea mâine? Întreabă-l pe Google. Când e Paștele la anu’? Cum se face cozonacu’? Cum să faci bani cu un blog? Cum să desfunzi chiuveta? Întreabă-l pe Google, sau pe Yahoo, sau pe Bing.

Dar oare chiar vrei să-i întrebi? Știai că-ți stochează căutările la ei în servere (niște computere foarte mari și puternice)? Oamenii-ți zic foarte clar că le stochează. Uită-te și tu ca să vezi cu ochii tăi, de exemplu, politica lu’ Google: https://policies.google.com/privacy?hl=ro

La fel, Yahoo, Bing și multe alte motoare de căutare stochează multe informații despre tine.

Bula filtru

Majoritatea motoarelor de căutare folosesc ce-ai căutat înainte ca să facă un profil despre tine. Ca un fel de dosar despre persoana ta. Dup-aia-ți dau rezultate de căutare personalizate, special pentru tine. Sună frumos. Doar pentru mine? Special? Ooo 🤩

Sună frumos, da-i periculos. De ce? Pentru că mă-ncuie într-o bulă, unde tot ce văd e de-acord mine. Nu mai văd nici un alt punct de vedere. Sunt izolată intelectual. Îmi arată doar lucruri care-mi confirmă prejudiciile. Tot ce văd este un ecooooo ecoooo ecoo al propriilor mele păreri. Și deci sunt ușor de manipulat.

Ce-i de făcut?

Ce faci când nu vrei să-l întrebi pe Google, nici pe Yahoo, nici pe Bing? Întrebi pe altcineva. Există alternative. Uite motoarele de căutare care-mi plac mie: Qwant.comDuckduckgo.com și Peekier.com. Îmi plac pentru că-ți respectă praivasiul, intimitatea, nu-ți stochează căutările și-și fac treaba bine.

Faptul că nu-ți stochează căutările e foarte important. Dacă nu le stochează, nu pot să le vândă. Dacă nu le stochează, pirații Internetului n-au ce fura. Și deci căutările tale sunt făcute mai în siguranță.

Qwant

Părerea mea despre Qwant

Qwant este un motor de căutare meid in Franța. Îmi place că zice: „Qwant găsește tot, în afară de cine ești tu”. E foarte cuul, îți arată de-o dată și imagini, și saituri, și știri. Poți s-alegi mai departe ce fel de rezultate vrei, cu butoanele din bara din stânga. Imagini, videouri, articole, produse…

exemplu de cautare pe Qwant

Cum face Qwant bani?

Sursa sa principală de bani este publicitatea pe pagina de rezultate de căutare. Qwant nu te urmărește, deci reclamele pe care le vezi sunt strict legate de căutarea în curs.

DuckDuckGo

Părerea mea despre DuckDuckGo

DuckDuckGo e foarte bun, seamănă tare cu Google ca aspect. Poți s-alegi în ce categorie vrei să faci căutarea (web, imagini, videoclipuri, semnificații, definiții, produse) și e foarte rapid.

Cum face DuckDuckGo bani?

-1- Din publicitate. Când cauți ceva, îți arată reclame direct legate de căutarea ta. Să zicem că vrei un aparat nou de fotografiat și scrii „Canon” în motorul de căutare. Unele dintre rezultate vor fi reclame, și sunt marcate ca atare.

-2- Din linkuri afiliate

Unele saituri au un program de recompense pentru cei care le trimit clienți. Amazon, de exemplu. Oricine poate să se-nscrie în programele de recompense. Ăsta-i unul dintre modurile-n care mulți blogheri fac un pic de bani. Când te-nscrii la un program de recompense, primești niște linkuri speciale. Pui linkurile pe blogul tău și explici de ce recomanzi cititoarelor tale să cumpere cutare lucru. Dacă cineva apasă pe linkul ăla și cumpără, atunci tu primești un mic comision.

În același fel, DuckDuckGo este înscris la mai multe programe de recompense. Deci dacă cumperi ceva după ce-ai apăsat pe unele linkuri, DuckDuckGo o să primească un comision.

Peekier

Părerea mea despre Peekier

Peekier e special. Îți arată o avantpremieră a saiturilor din rezultatele de căutare. Dac-apeși pe un rezultat, îți mărește avanpremiera. În felu’ ăsta poți să decizi dacă chiar vrei să te duci pe saitul ăla sau nu. Chestia asta e foarte utilă când ai Internet puțin, sau când Internetu’ tău e foarte lent. Pentru c-așa consumi mai puțin Internet. Uite un exemplu de căutare, am căutat termenul „portocală”.

Cum face Peekier bani?

Nu știu încă. I-am trimis chiar acum un e-mail și-o să adaug informația de-ndată ce-o primesc.

 

Ta daaaa! Acum, ca de-obicei, sunt curioasă să primesc vești de la tine? Care-i motorul tău de căutare favorit, și de ce? Îndrăznește, îndrăznește, sunt foarte bucuroasă să-ți citesc comentariul. Scrie-mi aici mai jos!

 

Ți-a plăcut articolu’ ăsta? Mie da. Dacă ți-a plăcut și ție, trimite-l la toată lumea.

Ai o prietenă care n-are nimic de ascuns, și nu-i pasă dacă cineva vede ce face ea pe Internet? Trimite-i articolul următor, o să-i placă la nebuneală: Nimic de ascuns

 

De asemenea, înscrie-te pe lista mea de e-mailuri, ca să știi mereu când am publicat un articol nou. Și nu doar atât, dar despre unele chestii nu vorbesc decât prin e-mail 😉

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s