❤️🌍

Nimic de ascuns – Nr. 1 din seria „Nimic de ascuns”

De când cu scandalu’ de la Facebook și Cambridge Analytica, n-am mai văzut niciodată Internetu-n același fel. Scandalu’ ăla mi-a deschis ochii. Dacă nu știi despre ce scandal vorbesc, uite aici un articol pe Știrile TVR: vezi articolul.

M-am măritat, m-am divorțat, am un iubit, n-am iubit, am copii, n-am copii, am fost la cutare școală, am lucrat în cutare loc, sunt tânără, sunt bătrână, fac sportu’ cutare, cutărica-i mama, cutărică-i bărbate-miu, ăștia-s prieteni apropiați, ăstea-s doar cunoștințe.

A-nceput să ți se ridice păru’ pe spinare? Toate astea, Facebook le are-n computerele lui, despre toată lumea care are Facebook. Sute și sute de milioane de oameni.

Chiar și cine n-are Facebook e urmărit de Facebook. Cum? Simplu, îți explic.

Să zicem că ai un sait pe Internet și vinzi ceva pe saitu’ ăla. Felicitări pentru toate ocaziile, de exemplu. Ca să vinzi mai cu spor, e interesant să știi cât mai multe despre cei cărora le vinzi felicitările. Și Facebook a făcut un instrument pe care-l cheamă pixelu’ Facebook. Îl instalezi frumos pe saitu’ tău și din momentu’ ăla, Facebook urmărește pe toată lumea care vine la tine pe sait. Pe ce-a făcut clic, ce pagini de pe saitu’ tău a văzut, și-așa mai departe.

Ca tine, mai au și alții sait. Și-și pun și ei pixelu’ lu’ Facebook pe saitu’ lor. Deci Facebook urmărește o persoană pe toate saiturile pe care se duce, unde e pixelu’.

Imaginează-ți că Madam Osavemuncopil a apăsat pe-o felicitare, pe care scrie O să fii bunică!.

Facebook îți zice: „Vezi că persoana asta a apăsat pe felicitarea O să fii bunică! Are-ntre 30 și 35 de ani, e femeie, e măritată, îi place Neveste Disperate, câștigă 30 de mii de euro pe an, e vegetariană, reciclează plasticu’ și-are un cățel. „.

Pe urmă tu poți să-i trimiți reclame pentru felicitările tale din hârtie Kraft, cu un desen care arată o familie tânără cu un câine, în fața unei case-n suburbie, cu gărduleț alb ca-n serial: „20 de invitații eco-responsabile pentru Botez. Cumpără-le acum la jumătate de preț”.

Și-o să vadă reclamele alea peste tot pe unde-i publicitate pe Internet. Nu pare-așa de grav. E doar un sait care vinde felicitări pentru toate ocaziile.

Da, tu ai doar câteva informații despre câteva persoane pe saitu’ tău. Dar în momentu’ de față, majoritatea saiturilor și-au pus pixelu’ Facebook. Și Facebook are stocată toooooată informația asta, de la tooooate saiturile.

E stocată la ei, n-au păzit-o bine, și-a fost furată pentru manipularea populației. Și mai mulți președinți au folosit-o ca să influențeze alegerile și să le câștige.

La fel ca Facebook, mai sunt și alți giganți ai Internetului, ca Google, Yahoo, Amazon, Apple, Microsoft. Toți stochează tone de informații despre noi.

Înainte de scandalul ăla, ziceam mereu: „Ce-mi pasă mie, n-am nimica de ascuns!”. Acum, orice firmă care stochează așa de multe informații, despre așa de multă lume, a devenit suspectă pentru mine.

Îmi place să cred c-atunci când iau o decizie, am decis cu capu’ meu. Că nu-i doar fructul unei manipulări de masă. Și-apoi, poți să-ți închipui ce-ar însemna toate informațiile astea în mâna cui nu trebuie? Eu nu vreau să-mi închipui.

„Bine, bine, da, mi s-a făcut păru’ măciucă pe spinare. Și-acuma ce să fac?”, poate mă-ntrebi. No problemo, am și răspunsuri. Lumea nu s-a sfârșit. Există Internet și dincolo de Google, Facebook și ăștilalți.

E de-ajuns să cauți „alternative la Google”, sau „alternative la Messenger”. Ai să găsești o grămadă de alte motoare de căutare. Printre care Qwant.com și Duckduckgo.com.

Iar în loc de Messengeru’ de la Facebook, poți să folosești un chat securizat și criptat. De exemplu Signal.org sau Telegram.org.

Încă un lucru important pe care poți să-l faci ca să navighezi Internetul în mod mai privat. Folosește ferestrele private din navigatorul tău. În mod normal, toate navigatoarele îți propun opțiunea asta. Și-atunci pixelu’ lu’ Facebook o să aibă mai puțină putere.

Acum, aș vrea să aflu: i-ai zice unui necunoscut de pe stradă data ta de naștere, unde-ai fost la școală, unde lucrezi, numele tuturor prietenilor tăi, câți bani câștigi, cu cine-ai să votezi și toate întrebările pe care ți le pui, inclusiv „remedii pentru dureri menstruale” și „comparație prețuri prezervative”? Lasă-mi răspunsul tău în comentarii, aici mai jos.

Ți-a plăcut articolu’ ăsta? Arată-l atunci și prietenelor tale. Poate-ar vrea și ele să știe ce se-ntâmplă când te duci pe un sait și ce-i aia pixelu’ lu’ Facebook.

 

Bonus: Cum m-am simțit când mi-am dat seama ce știu Google și Facebook despre mine

 

xoxo,

Alexandra.

P.S.: Dacă vrei să citești cu ochii tăi cum explică Facebook pixelu’, uită-te aici https://ro-ro.facebook.com/business/help/742478679120153?helpref=faq_content

P.P.S.: Nu uita să te-nscrii pe lista mea de e-mailuri. O să fii la curent noile mele articole și alte chestii despre care nu vorbesc aici pe blog.

2 gânduri despre „Nimic de ascuns – Nr. 1 din seria „Nimic de ascuns””

  1. I-ai zice unui necunoscut de pe stradă data ta de naștere, unde-ai fost la școală, unde lucrezi, numele tuturor prietenilor tăi, câți bani câștigi, cu cine-o să votezi, și toate întrebările pe care ți le pui, inclusiv „remedii pentru dureri menstruale” și „comparație prețuri prezervative”?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s