amprenta apa litri de apa pentru 1kg de alimente
❤️🌍

Ce-i aia amprentă „apă”

Azi am primit o carte nouă: „Menajează capra, mănâcă varza. Descoperă cum alimentația vegetală poate să-ți transforme sănătatea”. E scrisă de două nutriționiste canadiene, Hélène Baribeau și Marjolaine Mercier (titlu original „Ménager la chèvre, manger le chou. Découvrez comment l’alimentation végétale peut transformer votre santé).

Imediat răsfoit-o cu mare entuziasm. Dar înainte, am mirosit-o. Îmi place-așa de tare cum miros cărțile adevărate, din hârtie! Așaaa, și deci răsfoind-o am dat peste-un tablou cu amprenta „apă” medie pentru diverse alimente. Mai auzisem eu înainte de chestia asta. Dar acuma chiar m-am uitat mai cu atenție.

amprenta apa litri de apa pentru 1kg de alimente

Ți-l arăt pentru că sunt fanatică de ciocolată și ciocolata pare-se că-i printre ăi din cei mai răi. Adică ne trebuie 17 196 litri de apă pentru un chil de ciocolată! Sunt pluf plaf plof 😱 Adică, ziceam la cine voia să m-audă, cât îi de scump să produci un chil de carne. Și-ntre timp un chil de ciocolată costă și mai mult.

Vreau să zic, în magazin când mă duc eu să cumpăr ciocolată (cacao de fapt, nu chiar cumpăr ciocolată), nu-mi pare că-i exorbitant de scumpă. Nu-nțeleg cum ceva care-i așa de consumator de apă, ajunge la un preț acceptabil în magazin.

Așa că m-am dus pe site-ul waterfootprint.org, de unde-au luat și autoarele graficul ăsta și l-au pus în cartea lor. Pe care eu l-am luat și eu și l-am tradus pentru tine. M-am dus acolo să aflu ce-i cu amprenta asta de apă. Și iată ce-am aflat.

E vorba de apa potabilă consumată și/sau poluată de la începutul până la sfârșitul producției unui produs. Nu doar alimente, dar orice, chiar și ginșii tăi.

Dar, să luăm, de exemplu, cum se calculează amprenta apă pentru carnea de vacă. Producătorul de carne începe cu un vițel. Care-ajunge la maturitate-n trei ani. Care-o să mănânce în jur de 8 500 de chile de porumb, grâu și alte cereale. Pe care tre să le cultive. Așadar adăugăm apa de care-i nevoie pentru cultivarea celor 8 500 de chile de plante. Și anume 3 milioane de litri de apă. Pe urmă, animalul lui bea și el apă de-a lungul scurtei sale vieți. O adăugăm și pe-aia: 24 000 de litri de apă. Plus 7 000 de litri de apă consumată indirect de ferma productorului, de transport și de măcelărie. De unde reise că pentru 200 de chile de carne fără os, e nevoie de 3,1 milioane de litri de apă. Care-nseamnă mai mult de 5 000 de litri de apă pentru un stec de carne.

Și deci iată cum calculăm amprenta asta de apă. Problema apare-n momentul în care noi, ăștia care ne găsim prin țări privilegiate, nu știm ce-i amprenta asta. De exemplu, ciocolata nu se produce pe-aici. Ci prin țări neprivilegiate. Unde nu-i nimeni să pună piciorul jos și să zică: „Stați măi, da’ voi nu vedeți c-am secat lacul ăsta și râurile-alea făcând ciocolată! Și erau pești și păsări și tot felul de viață în ele! Stați!”.

Ei bine, când zic că nu-i nimeni care să pună piciorul jos, de fapt nu-i chiar așa. Au început încet încet diverse organizații să conștientizeze populațiile. Și-aici, la noi, ăștia mai privilegiați, și-acolo, la ăștia mai neprivilegiați. Au creat ștampile de „comerț echitabil” (fairtrade) pentru produsele create cu cap și cu inimă. Produse făcute cu atenție la apă, la carbon și cu salarii umane.

Așadar, pot să mănânc în continuare cacao. Dar ca să protejez și eu un pic mediul înconjurător, o s-o mănânc mai răruț. Și uitându-mă bine ha, să văd „comerț echitabil” (fairtrade) pe etichetă. La fel, nucile, consumă și ele mult la producție. Deci aici, am să favorizez o producție locală și moderată. Care are un nuc, norocul ei 😉.

 

Dacă ți-a plăcut articolul ăsta, împarte-l cu prietenele tale. Poate vor să știe și ele despre amprenta „apă” 😊

Acum, am o-ntrebare pentru tine? Ce părere ai despre amprenta apă, crezi că este util să știm câtă apă se consumă ca să producem un aliment sau alt produs?

 

 

xoxo,

Alexandra.

P.S.: Și nu uita să te-nscrii pe lista mea de e-mail, ca să știi imediat când am publicat un articol. Sau un video. Sau am ceva secret de zis.

 

Referință:
Ce este amprenta apă ->  http://waterfootprint.org/en/water-footprint/what-is-water-footprint/

 

5 gânduri despre „Ce-i aia amprentă „apă””

  1. Ca sa facem o gluma, sau haz de necaz, avand in vedere cata apa se consuma pentru productia de ciocolata care iti place eu as zice ca daca vrei sa protejezi mediul inconjurator sa mananci mai multa. Ca ciocolata e produsa fie ca o mananci tu sau nu si ca orice produs mai si expira si mai ajunge si la gunoi. Ar fi pacat de ea mai ales dupa ce s-a consumat atata apa pentru ea sa fie o ridipa degeaba…🤪

    Apreciază

    1. Hahaha 😄 De fapt, producția la orice, se face-n funcție de cerere. De exemplu, ți-aduci aminte când ai văzut ultima dată un telefon cu disc? Eu, nu. Nu se mai produce, fiindcă nu-l cere nimeni.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s