Dezvoltare personală

Gestiunea timpului ba da, ba nu

Voiam să scriu azi despre ceva ce-am citit în „Sesiuni de apris focul: un ghid spiritual și practic ca să creezi succesul așa cum vrei tu” de Danielle Laporte (titlu original „Fire Starter Sessions: a soulful + practical guide to creating succes”).

Când zic citit, în cazul ăsta, vreau să zic ascultat. Pentru că-mi place s-ascult cărți audio în timp ce fac altceva, cum ar fi în timp ce vopsesc în alb ușa de la baie. Câteodată n-ascult nimic, îmi ascult doar propriile gânduri. Și asta e util, dar la un moment dat, când mă satur de ele, îmi pun o carte audio pe telefon. Am Scribd, și am și Audible.

Să revenim la subiect, cartea lui Danielle. Deci în cartea asta, explică ea niște exerciții, care te ajută să te descoperi. Sau să-ți aduci aminte de ce vrei în viață, dacă la un moment dat știai. Să pricepi cam ce înseamnă pentru tine succesul. Să-ți pui singură întrebări pe care poate nu te-ai gândit niciodată să ți le pui. Te ajută să reaprinzi autenticitatea din tine.

Este într-adevăr un ghid, pentru că explică niște chestii din experiența ei și din cărțile idolilor ei. Și o carte de exerciții, pentru că tre să-ți răspunzi la multe întrebări. În fine, am asculat carte asta toată ziua. Mi-a plăcut, și ți-o recomand. E o carte care mă inspiră.

Din toată cartea, însă, a rămas o chestie pe care n-am înțeles-o. Gestiunea timpului. Zice că toate sistemele de gestiune a timpului ne fac sclavi ai timpului. Zice:

„Este vorba despre ce te susține și despre ce te epuizează.”

Mai departe compară tipurile de sisteme de gestiune a timpului cu dietele de slăbit. Zice:

„Tot ce punem pe calendar trebuie să fie evaluat pentru valoare sa nutrițională. Întrebarea ghid devine: Mă susține sau mă epuizează asta?”.

Zice că da, avem nevoie de regimuri de timp. La fel cum avem nevoie de obiceiuri alimentare sănătoase. Și ea folosește unele sisteme de gestiune a timpului. De exemplu, își face loturi de același tip de activități. Și are priorități cheie pentru că-i place să realizeze o grămadă. După care explică:

 „Este relația mea cu toate metodologiile astea de gestiune a timpului, care face toată diferența în psihicul meu, și deci în calitatea a ceea ce fac. Am schimbat cum și de ce folosesc unelte de productivitate. Am două categorii de timp: timp tiran și timp putere. Timpul tiran este propulsat de cantitate. Folosește sistemele de gestiune a timpului ca să faci multe multe chestii. Unde timpul putere este focalizat pe calitate. Folosește sistemele de gestiune a timpului ca să creeze spațiu și libertate. Care dup-aia îti permite să faci lucruri mai substanțiale, care au mai mult sens. Timpul tiran este competitiv. Compară productivitatea ta cu cât de productivi sunt toți ceilalți. Timpul putere este autoreferențial. Ce contează e ce faci tu. În timpul tiran, timpul este șeful. Timpul liber e ceva care-l câștigi și ți se distribuie. Cu timpul putere, tu ești șeful. Lucrurile trebuie să-ți câștige timpul și atenția. Tu ești distribuitorul de timp. Timpul tiran este tranzacțional. Pui timp, iei timp. Timpul putere este relațional. Dacă ești prezent, atunci se petrece un dat și un primit simultan. Timpul tiran este logic. Timpul se măsoară doar cu ceasul. Timpul putere este magic. Timpul poate fi mărit și micșorat prin energie. Doar cu intenție pură, poți să creezi munca unei zile într-o oră, poți să te odihnești într-un moment de contemplație cât într-o oră, și poți să faci să se întâple lucruri mari foarte repede. Când îți este clar ce activează bucuria din tine, gestiunea timpului devine un mijloc de autoexpresie, nu de autojandarmerie; și să-ți faci timp devine un act de servire, ca să poți să-ți dai maximul celor din jurul tău. Totul depinde de modul în care abordezi relația ta cu timpul. Ca un soldat, sau ca un dansator, ca docil sau ca vizionar, timpul este aici să te servească.”

Ok, ce? Adică, folosește totuși sisteme de gestiune a timpului, dar… într-un fel mai de nefel? Într-un fel mai…spiritual? Ok, e foarte artistic ce zice ea. Dar nu-i pe înțeles. Gestiunea timpului este una din chestiile cele mai grele cu care fac față. Și poate și tu. Și Danielle, care este o tipă foarte tare, ne zice doar atâta? Deci, femeia asta a lucrat la Washington, la serviciile screte. A făcut mai multe companii cu care a câștigat sute de mii de dolari. A invitat-o și Oprah la ea. Este o tipă tare, clar. Și ca să faci ce-a făcut ea, tre să știi un lucru sau două despre gestiunea timpului. Dar paragraful ăsta m-a lăsat să mă uit ca milogu-n traistă.

 

Ție ți se pare clar? Poate tu vezi ceva care eu nu văd aici. Spune-mi părerea ta aici mai jos, în comentarii. Și invită-ți și prietenele să-și dea cu părerea. Poate împreună ne luminăm.

 

xoxo,

Alexandra.

 

P.S.: Țin să-ți zic că nu sunt afiliată nici cu Scribd, nici Audible. Dar sunt foarte entuziasmată de serviciile lor, mai ales de Scribd. Și cred că mai târziu o să mă afiliez la ei, fiindcă sunt o companie super. Pentru doar $8,99 pe lună, pe Scribd, ai acces la TOATE cărțile, cărțile audio, ziarele și documentele din librăria lor. Și au toate subiectele la dispoziție, orice te interesează. N-au toate cărțile din lume, dar au foarte multe, și foarte multe recente. Împarte $8,99 la numărul de zile dintr-o lună. Vine $0,29 pe zi, ca să ai acces ilimitat la cunoștințe. Până și-o cafea costă cel puțin $1,00.

Pe Scribd, pot să-ți trimit două luni gratuite dacă n-ai avut niciodată cont la ei. Nu știu precis la câte persoane pot să fac invitație, fiindcă nu scrie-n contul meu nimic despre asta. Zice doar să-mi invit prietenii pe Scribd și-or să primească două luni gratuite. Așadar, dacă le vrei, zi-mi în comentariu aici mai jos.

2 gânduri despre „Gestiunea timpului ba da, ba nu”

  1. In ochii mei pare destul de clar ceea ce spune. Putem privi gestiunea timpului din doua perspective:
   – “TREBUIE sa imi gestionez timpul” si facand asta cu toate ca impotriva vointei si placerii mele (pentru ca e vorba de lucrurile alea care ne umple viata si ne epuizeaza dar TREBUIE facute. Exemplu: sa facem mancare, curat, cumparaturi, rufe, teme de serviciu etc) reusim sa indeplinim mai multe in mai putin timp. Negestionand timpul se pierde mult timp cautand curaj sa incepem un lucru, gasind motive sa nu il incepem, dar in final trebuie facut doar ca il facem cu intarziere dupa ce mai pierdem si alt timp nefacand nimic util sau placut
   Acesta este timpul pe care ea il descrie ca timp TIRAN
   – “ IMI PLACE sa imi gestionez timpul” este o alta perspectiva pe care o obtinem mai taziu dupa ce vedem rezultatele pozitive ale gestionarii timpului.
   Dupa ce reusim sa ne adaptam planului de implinire a lucrurilor care TREBUIE facute observam ca avem destul timp ramas ca sa facem ce ne pofteste inima cu el. Timp de calitate. Timp putere asa cum il numeste ea. Timp liber pe care il poti folosi pentru placerile tale cu relaxare maxima pentru ca nu mai e nimic ramas in capul tau ca TREBUIE facut ca sa te impiedice sa folosesti timpul tau liber cu maxima intensitate.

   Ceea ce trebuie inteles e ca negestionand timpul nu inseamna ca poti ignora lucrurile care TREBUIE facute si sa folosesti timpul asta pentru placeri dintr-un simplu motiv. La fel vei pierde timp cautand curaj sa incepi un lucru placut pentru ca in mintea ta va ramane sentimentu ala de vinovatie ca vrei sa faci ceva placut in timp ce ai atata treaba, gandul permanent ca “ vai ce de treaba am”, sau gandurile repetate si insistente despre ceea ce trebuie sa faci.
   Si asta inseamna ca nu reusim sa indeplinim nimic fara gestiune a timpului. Pentru ca lucrurile pe care ni le dorim sa le facem nu le putem incepe din cauza lucrurilor care TREBUIE facute, iar lucrurile care trebuie facute nu le putem incepe sin cauza lucrurilor pe care ni le dorim sa le facem si doar gandidu-ne la ambele timpul este deja pierdut inutil.
   “ totul depinde de modul in care abordezi relatia ta cu timpul” : TREBUIE sau IMI PLACE

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s