Dezvoltare personală

20 de secunde-or să-ți schimbe viața

Imaginează-ți că vrei s-alergi în fiecare dimineață o juma de oră, ca să fii-n formă. Top crono.

 

Secunda 0: te trezești, ești somnoroasă, nu prea-ți vine nici măcar să te dai jos din pat. Dar ieri seară ți-ai propus că-n dimineața asta alergi

Secunda 10: îți aduni curajul, te dai jos din pat, și-ncepi să-ți cauți hainele de alergat

Secunda 15: alegi un tricou. Stai că ăsta-i prea bleo, ălălaltu-i prea verde. Aaa, uite pe-ăsta o să-l pun.

Secunda 30: unde-or fi adidașii? Aa, uite-i!

Secunda 40: oare pantalonii de alergat îs curați? Căutare frenetică prin tot dulapul.

Secunda 60: alergi la baie, unde-i descoperi în coșul cu rufe murdare. „Nuuu, ce păcat, am uitat să-i pun la spălat data trecută. Și ăilalți nu mi-aduc aminte unde sunt! Eh, da! Ce pot să fac? Doar n-o s-alerg cu pantalonii murdari! Mai bine mă culc înapoi.”.

La reverdere și-un praz verde alergatul! Era deja prea târziu când îți alegeai încă tricoul.

 

Scenariul 2

Secunda 0: te trezești, ești somnoroasă, nu prea-ți vine nici măcar să te dai jos din pat. Dar ieri seară ți-ai propus că-n dimineața asta alergi

Secunda 10: îți aduni curajul, te dai jos din pat, și te-mbraci cu hainele de alergat pe care ți le-ai pregătit aseară lângă pat

Secunda 20: ai ieșit pe ușă.

 

Ok, poate exagerez un pic, poate te duci întâi la baie după ce te-ai îmbrăcat în hainele de alergat. Dar, înțelegi unde vreau s-ajung: la cele 20 de secunde din titlu.

Shawn Achor explică regula de 20 de secunde-n cartea lui, „Avantajul fericirii” (titlu original „The Happiness Advantage”). Într-o zi când a venit el acasă, s-a așezat pe canapea. Și-ntinzând mâna spre telecomandă, s-a gândit: „O să citesc un pic mai încolo”. Heheee, cu siguranță n-ai să ghicești ce s-a-ntâmplat în următoarele două ore! Ei bine, ai ghicit. Într-adevăr, s-a holbat la televizor și n-a citit nimic.

Dar! N-ai să ghicești niciodată ce-a făcut, când a văzut c-a pierdut DOUĂ ORE DIN VIAȚA LUI cu ochii-n televizor, în loc să citească! A luat telecomanda, i-a scos bateriile, s-a dus în dormitor și le-a pus în sertarul de la comodă. A calculat și-i trebuiau 20 de secunde să se ducă-n dormitor, să deschidă sertarul de la comodă, să scoată bateriile și să le pună-napoi în telecomandă.

Pe urmă a ales niște cărți inteligente, s-a dus în sufragerie, și le-a pus pe măsuța de lângă canapea. Din momentul ăla, viața lui s-a schimbat. Când se-ntorcea obosit de la serviciu și se-așeza pe canapea, îi era silă să se ducă până-n dormitor să caute bateriile de la telecomandă. Așa că lua la-ntâmplare una din cărțile de pe măsuța de lângă canapea și-ncepea să citească. Foarte rar reușea să se ducă după bateriile de la telecomandă.

20 de secunde nu pare mult timp. Dar astea 20 de secunde decid în locul tău ce-o să faci în următoarele două ore.

Doar 20 de secunde-l separaseră de cărțile alea inteligente. Eu țin mereu deschis un tab cu blogul meu, ca să pot să scriu un pic în el oricând m-așez la computer. Dar am și e-mailul tot timpul deschis. Asta m-ajută mai puțin. Oare câte chestii-aș putea să-mi ameliorez în viață, dacă le-aș pune pur și simplu, mai la-ndemână?

 

Mulțumesc c-ai citit articolul meu! Ți-a plăcut? Dacă da, fii generoasă cu prietenele tale și dă-le și lor să-l citească! Și-nscrie-te și pe lista mea de e-mailuri, ca să fii mereu la curent cu noile mele articole.

 

Acum, am o-ntrebare pentru tine! Uită-te cu atenție-n jurul tău. Ce-ai la-ndemână și n-ai vrea să fie așa de la-ndemână? Și partea a doua de la-ntrebare. Ce-ai vrea să faci, dar n-ajungi niciodată să faci? Vrei să-nveți să cânți la chitară? Să pictezi? Să scrii? Să faci meditație? Să alergi? Cum ai putea să-ți pui activitatea asta mai la-ndemână?

Răspunde-mi aici mai jos, în comentarii! Nu fii timidă, ce-ai de zis e important! Fiindcă nu știi niciodată pe cine-ai putea să inspiri cu răspunsul tău.

 

P.S.: Știai că poți să instalezi în brauzărul tău o extensie anti-pierut vremea? De exemplu Monastery pentru brauzărul Firefox. Extensia asta te pune s-aștepți 20 de secunde înainte să-ți dea voie pe Facebook. Sau pe alte site-uri pe care le-adaugi tu acolo. Și deci când îți vine să-ți pierzi vremea, te gândești de două ori înainte. Fiindcă știi că-i enervant s-aștepți 20 de secunde până se deschide Facebookul. Așa că de multe ori decizi să faci ceva mai bun cu timpul tău.

5 gânduri despre „20 de secunde-or să-ți schimbe viața”

 1. Uită-te-n jurul tău. Ce-ai la-ndemână și n-ai vrea să fie așa de la-ndemână? Și partea a doua de la-ntrebare. Ce-ai vrea să faci, dar n-ajungi niciodată să faci? Și cum ai putea să-ți pui activitatea asta mai la-ndemână?

  Apreciază

  1. Aplicatia de facebook. Era mult prea la indemana. Era foarte simplu sa pierd ceva timp fara sa fac ceva uitil sau macar placut daca nu util. Era pur si simplu timp pierdut degeaba. Asa ca am dezinstalat-o.

   Apreciază

 2. Da e interesant sa folosesti regula de 20 de secunde . Potion sa o folosesti in price. De exemplu incerc sa scriu auxiliary si daca autocorectorul but MA lasagna in douazeci de secunde renunt. 😂 Dar II multumesc CA MA f ABC e sa renunt si pot sa Mai oviparous de Alta Eva in love sa stay pretty in sir aici

  Apreciază

  1. O mai Gad! Deci, dacă-nțeleg bine, acum ești bucuroasă că autocorectorul te scoate din sărite. Pentru că dacă nu reușești să scrii un comentariu-n 20 de secunde, te lipsești. Și ca atare nu mai rămâi pe Internet. Și poți să te joci cu cățelul, care-ți cerea să te joci cu el, în timp ce tu te chinui cu corectorul. Hahahaha!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s