Albină pe flori de nashi
Dezvoltare personală

Cum să-ți controlezi gândurile

„Ești cel mai tare. Cum să nu te mai îndoiești de măreția ta și să începi să trăiești o viață extraorinară” de Jen Sincero. În engleză e „You are a badass. How to stop doubting your greatness and start living an awesome life”.

Cartea asta am ascultat-o de nu știu câte ori, cred c-ar trebui s-o știu pe de-asupra. În fiecare dimineață. E ok să citești aceeași carte de mai multe ori. E chiar recomandat. Pentru că de fiecare dată descoperi niște chestii pe care nu le-ai văzut rândul trecut.

Jen Sincero zice că pe ceea ce mă concentrez, aia o să creez mai mult în viața mea. Și are sens. Dacă mă concentrez pe drama, o să creez mai multă drama, pentru că la asta mă gândesc. Dacă mă concentrez pe scris, o să creez mai mult scris, pentru că la asta-mi stă capul. Dacă mă concentrez pe prăjituri, o să creez mai multe prăjituri. Haha, dar prăjituri sănătoase, plantivore, bineînțeles.

Fii foarte atentă unde-ți lași gândurile să se plimbe de-a lungul zilei. Ai grijă ce-i dai de mâncare minții tale! Ce semeni, aia culegi. Ce citești, ce asculți, la ce te uiți, astea sunt ceea ce-i dai de lucru minții tale.

Nu-ți recomand să urmărești știrile, de exemplu. De ce? Pentru că sunt foarte des pline de lucruri îngrozitoare, de imagini oribile. Sunt pline de sărăcia din lume, de violență și de tot ce nu vrei în viața ta. Dar e important să știu ce se întâmplă în lume, nu pot să trăiesc ruptă de societate, o să-mi zici. De acord. Dacă vrei să fi la curent cu actualitățile, du-te de exemplu, din când în când la o cafenea. Și când chenerul îți servește cafeaua, întreabă-l: „Deeeci, ce se mai întâmplă de important în lume? N-am avut timp să citesc ziarul în dimineața asta.” Oamenii-s foarte bucuroși să fie de ajutor. Și-ai să afli precis doar cele mai importante evenimente.

Umple-ți capul cu lucruri pozitive, cu imagini frumoase, cu curiozități, cu râs, cu încurajări. Cu ceea ce e mai bun și mai frumos pe lume. Uită-te la picturi frumoase, chiar dacă sunt doar pe computer. Fă o plimbare într-un parc și uită-te cu atenție în jurul tău. Ascultă muzică de calitate. Ascultă un podcast inteligent. Citește un articol interesant, de exemplu pe Wikipedia. Citește o carte despre un subiect care te intrigă. Ascultă în fiecare zi o carte audio inspirațională, precum „Ești cel mai tare”, de Jen Sincero. Sau ascultă-l pe Zig Ziglar, pe Tony Robbins, pe Marie Forleo. Umple-te de entuziasm și de pozitivitate. Chestii super la intrare, chestii super la ieșire.

Atât Jen cât și mulți alți gurus din lumea dezvoltării personale insistă foarte mult pe chestia asta. Ai control asupra gândurilor tale. Este un lucru pe care l-am aflat nu de multă vreme. Toată viața am trăit crezând că gândurile sunt niște lucruri independente de mine și că nu pot să fac nimic să le influențez. Ei bine, nu-i așa. Eu sunt la volan, chiar și când e vorba de gânduri. Trebuie doar să-mi dau seama. Să-ți povestesc un exemplu, care mi s-a întâmplat nu demult.

Într-o dimineață, am primit un sms neașteptat. Domșoară, ați depășit consumația pe telefon și factura o să vă fie de 121 de euro. Ceeeee? Am crezut că fac atac de cord. M-am uitat eu mai bine și-ntr-adevăr, am sunat crezând că am minute gratuite, dar nu erau deloc gratuite. În fine, sun la relații cu clienții. Pentru că Monsieur cu care vorbisem acum x timp îmi dăduse de înțeles că am minute gratuite. Ca să n-o mai lungesc, n-am reușit să fac nimic, a rămas tot ca ei. 1 la 0 pentru compania de telefon.

Am închis conversația și dup-aia, maaaamă, ce m-am enervat, ceeee m-am supărat! Ce-aș fi vrut să-i iau de păr prin telefon! „M-au înșelat”, strigau unele gânduri. „Sunt niște escroci”, strigau altele. „Să li se taie capul!” (ha ha ha, citat din „Alis în țara minunilor”). „Ce naivă am fost”, în fine, înțelegi starea în care mă găseam. Furie pură. Simțeam că n-am nici un control asupra gândurilor mele. Aș fi vrut să nu simt toată furia aia, toată indignarea. Pentru că undeva prin conștiința mea înțelegeam că n-are nici un rost, că lucrurile sunt așa cum sunt. Că pot să dau din craci cât vreau, ceea ce este… este.

Atunci, dragul meu mi-a zis: „Hai să ne plimbăm prin grădină, ia-ți aparatul de fotografiat”. „Să ne plimbăm în grădină? Te-ai zăpăcit, nu vezi că am aici o dramă de făcut?”, m-am gândit eu. Dar n-am zis nimic și mi-am luat aparatul de fotografiat și cizmele. Împreună, am ieșit din casă și ne-am dus în grădină. Început de primăvară, floricele prin iarbă. Clic, clic, le-am făcut câteva poze. Ce floricele frumoase! Și, iată pomul nashi a înflorit. Clic, clic, i-am făcut și lui poze. Aaa, dar sunt două albine printre florile din pom. Ce minune! Să vin mai aproape. Clic, clic, poze și la albine. Hei, și planta asta oare ce-o fi? Clic, clic, ne plimbam împreună prin grădină și ne umplem mintea de frumusețe.

În nici măcar un sfert de oră, eram o altă persoană. Departe de mine toată furia, plecate toate gândurile negative. În nici măcar un sfert de oră, eram fericită, încântată de natura din jurul meu, fără nici o grijă pe lume. Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Vezi tu, de îndată ce i-am dat minții mele altceva de făcut, ea m-a ascultat. Și s-a văzut imediat, în numai câteva minute.

Da, așa de repede poate să te afecteze ceea ce pui în „supă”. Deci ai grijă ce pui în „supă”!

Mulțumesc din tot sufletul pentru că citești blogul meu, îmi face o mare plăcere. Înscrie-te pe lista mea de e-mail ca să primești notificații când public un nou articol. Și o să-ți trimit din când în când și e-mailuri speciale, cu lucruri despre care nu vorbesc pe blog.

Acum, vreau să primesc vești de la tine. Ție ce îți place să citești, să asculți? Cum îți hrănești pozitivitatea? Răspunde-mi în comentarii, aici mai jos!

 

 

2 gânduri despre „Cum să-ți controlezi gândurile”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s