Dezvoltare personală

A, nu domle, eu ori fac treaba perfect, ori n-o mai fac deloc

Ți s-a-ntâmplat vreodată să vrei să faci ceva interesant, dar într-un fel sau altul, nu-ai reușit încă să găsești momentul potrivit? Ceva care ți-ar aduce bucurie și ți-ar umple sufletul de entuziasm? Sau poate-ai început, dar pe urmă n-ai mai avut „timp” și-ai lăsat pe mai târziu? Dacă da, o să-ți placă articolul ăsta.

 

Citesc „Big Magic” („Magie mare”) de Elizabeth Gilbert, pe care o cunoști cu siguranță pentru că a scris „Mănâncă, roagă-te, iubește”, după care există și un film cu Julia Roberts.

Cartea asta este despre dezvoltare personală. Și inevitabil, atinge bine ha și subiectul PROCRASTINARE. Dar într-o manieră extinsă, și cred că nici măcar nu-i zice pe nume. Dar îi zice cu numele verișorului său, domnul perfecționism. Și m-a inspirat să scriu ce am reținut, ce reflexii m-a făcut să am, ce-ar putea să-ți fie util.

„A, nu domle, eu ori fac treaba perfect, ori n-o mai fac deloc”, zice perfecționistul. Și cred că multă vreme m-am identificat cu asta. Și într-un fel mă mândream cu asta. Îmi zic : „Eu când fac ceva, fac ca lumea”. Numai că gândul ăsta m-a împiedicat deseori să încep. Pur și simplu să încep ceva. Dar între timp am învățat multe despre perfecționism și procrastinare, despre Madam Frică și tot neamul ei.

Mi-a venit, de exemplu, idea să scriu un articol de blog în fiecare zi. Și după câteva secunde, voila madam Criticul Interior că vine gâfâind :

-Stai așa dragă, dar tu nu vezi că nu poți să faci chestia asta așa nitam nisam? Stai așa, dar ți-ai pus la punct lista de e-mailuri pe MailChimp ?

Iar eu, cu noua mea înțelepciune căpătată :

-Nu, dar am totuși lista de e-mailuri de la WordPress, deocamdată e de-ajuns. Nu i-am arătat blogul nici măcar lui mama încă. Cine vrei să se înscrie pe listă ? O să fac MailChimp mai încolo.

Madam Criticul Interior scandalizată :

-O, așa deci, vrei să faci treaba pe jumătate, să mă stresezi. Vrei să-mi dau duhul, cu siguranță. Și tu nu vezi că nici n-ai un logo, și n-ai nici back-up la site, și nici măcar nu știi ce model de business are site-ul ăsta? Nu poți să începi. Fă domle treaba cum se face. Tu nu-i vezi pe ăștia marii, pe care îi admiri ? Pe mentorii tăi, pe cei care au succes ? Tu nu vezi ce site-uri elegante au ? Parcă ne înțelesesm că o să faci întotdeauna totul perfect ?

Eu, cu satisfacție. Stai așa că acum știu ce să-i răspund, am replică la tot ce zice :

-Să știi n-am încă nevoie de logo. Tu nu-nțelegi că o să dureze luni de zile până când o să am cititori ? Așa funcționează treaba asta cu blogurile. Scrii, scrii, scrii, doar de dragul de a scrie. Fără să-ți pui presiunea pentru un rezultat. Și discuți cu oamenii pe blogurile lor despre subiectele care îți plac. Și la un moment dat, cineva îți citește un articol. Și îi place. Și deci mai citește și alt articol, și alt articol. Pentru că are de unde. Dacă nu le scriu, n-are de unde să le citească. Și după aia poate că o să-i spună prietenei sale cele mai bune despre unul din articole. Și tot așa. Dar asta durează multă vreme. Am tot timpul din lume la dispoziție să ameliorez site-ul. Nu trebuie să fie perfect de la început. Și mai lasă-mă cu modelul de business. Cam deocamdată vreau doar să mă distrez, să mă exprim, să creez o comunitate, să capăt obiceiul să scriu în fiecare zi. Să creez, să mă bucur de toate articolele pe care le scriu, de ideile care-mi vin. Liberă.

Vezi, cam așa funcționează acum dialogul meu cu Madam Criticul Interior. Care ține morțiș să stau frumos pe scaun, sau preferabil în pat, cu mâinile pe piept și să nu fac nimic. Că nu poți fii niciodată gata de nimic. Întotdeauna e ceva care încă nu e gata, care încă nu e disponibil, bla, bla, bla.

Elizabeth Gilbert povestește și ea în cartea ei „Magie mare”, dialogul pe care-l are ea cu Madam Frică. Și este comic și vehement în același timp. Ce-mi place este că spune că avem nevoie de frică până la un punct, sau în anumite cazuri. Deci nici măcar nu trebuie să încercăm să eliminăm frica. Pentru că atunci când eliminăm frica, eliminăm și creativitatea. Trebuie doar să creștem suficient de mult încât să aibă loc și ea, și creativitatea. Iată discursul lui Elizabeth către frică :

„Dragă Frică. Eu și Creativitatea mergem în drumeție. Înțeleg că o să ni te alături, pentru că asta faci mereu. Văd că tu crezi că ai o treabă foarte importantă de făcut în viața mea, și că îți iei munca foarte în serios. Se pare că treaba ta este să îmi induci o panică completă de fiecare dată când încep să fac ceva interesant- și dacă pot să spun, ești superbă la munca ta. Deci, te rog, fă-ți treaba, dacă simți că trebuie. Dar am să-mi fac și eu treaba în această drumeție, care este să muncesc greu și să rămân concentrată. Și Creativitatea o să-și facă și ea treaba, care este să rămână stimulantă și inspirantă. Este destul loc în mașină pentru toată lumea, deci simte-te ca acasă. Dar înțelege asta : Eu și Creativitatea suntem singurele care vor lua decizii. Recunosc că faci parte din familie, deci n-am să te exclud niciodată din activitățile noastre, dar totuși – sugestiile tale nu vor fi urmate. Ai voie să ai un loc și ai voie să ai o voce, dar nu ai voie să ai un vot. N-ai voie să atingi hărțile; n-ai voie să sugerezi detururi; n-ai voie să te joci cu temperatura. Fato, na-i voie nici măcar să te atingi de radio. Dar mai presus de toate, draga mea veche prietenă, îți este absolut interzis să conduci.”

Uau, ăsta da discurs.

 

Iar tu, ești perfecționistă ? Răspunde-mi aici mai jos în comentarii. Sunt foarte curioasă.

 

xoxo,

Alexandra.

P.S. : Aaa, și nu uita să te înscrii pe lista mea de email, ca să afli când public un nou articol.

3 gânduri despre „A, nu domle, eu ori fac treaba perfect, ori n-o mai fac deloc”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s